Имейл RSS Facebook
x Влез в clubschetovodstvo.bg

Влезте с помощта на социалната мрежа Login Facebook
Възстановяване на парола
Годишен финансов отчетДанъчно облагане и таксиДДСОтраслово счетоводствоСчетоводство

заем от физическо на ЮЛ

Физическо лице е дало заем на юридическо лице за срок от 5 години като договора е сключен по ЗЗД и е казано ,че лихвата се начислява и изплаща в края на годината,като условия за изплащане на главницата не са договорени изрично.как трябва да начилявам лихвата ,например през цялата година изплащам само главница и в края на годината върху оставащата главница начислявам договорения процент лихва?

Предварително ви благодаря.

1 отговор


на 03 Дек. 2013
Лихвата представлява възнаграждението на заемодателя за предоставената от него в заем вещ, в случая пари. Тя се дължи за периода, в който конкретна парична сума се ползва от заемателя. Ако главницата се погасява на части, олихвявате дължимата част от главницата за периода в който сте я ползвали или до момента на изчисляване на лихвата. Т.е. дължите лихва върху размера на сумата която ползвате и за периода в който я ползвате.
Гласувайте отговор 0 Оценявам този отговор 0 Не съм доволен от този отговор
Отговори
Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за Newsletter clubschetovodstvo.bg

за да получавате най-новата информация и анализи по темите, които Ви интересуват!

Нашите експерти

Счетоводството е наука и изкуство! Над 28 години обслужваме с традиция и стил - Счетоводство и одит; Данъци и данъчна защита; Обработка на заплати; Бизнес консултиране; Правни услуги; Административни услуги. Счетоводна къща Дал Сиат АД