Имейл RSS Facebook
x Влез в clubschetovodstvo.bg

Влезте с помощта на социалната мрежа Login Facebook
Възстановяване на парола
Годишен финансов отчетДанъчно облагане и таксиДДСОтраслово счетоводствоСчетоводство

ДДС при граждански договор

Има сключен граждански договор между български лекар /практикуващ в страната/ и английска фирма за извършване на определена работа. Английската фирма превежда по банков път договорената сума на българският лекар, като физическо лице. Обясни ли са му че освен ДОД, който трябва да внесе, е било нужно и 20% ДДС да внесе върху сумата. Възможна ли е такава ситуация? Как би могъл той да си възстанови платеното ДДС

3 отговори


на 06 Дек. 2012
Може ли да се разглежда физическото лице, като изпълнител по договор с дейност която не засяга по никакъв начин лекарската му практика и също като лице с действаща регистрация по ЗДДС?
Гласувайте отговор 0 Оценявам този отговор 0 Не съм доволен от този отговор
Отговори
на 06 Дек. 2012
Не! Лекарят извършва работа - медицински проучвания и възложената му работа е пряко свързана с лекарската му практика. Той няма фирма регистрирана по ЗДДС.
Гласувайте отговор 0 Оценявам този отговор 0 Не съм доволен от този отговор
Отговори
на 10 Дек. 2012
Ако услугата е по чл.21 ал.2, тогава за него ще възникне задължение за регистрация по ЗДДС по чл.97а. За тази регистрация трябва да се подаде заявление не по-късно от 7 дни преди датата, на която данъкът за доставката става изискуем (авансово плащане или данъчно събитие). При извършване на услуги по чл.21 ал.2 вече регистрираното лице няма да начислява ДДС. Такъв ще се дължи от получателя /в случая – английската фирма/ Единствено при получаване на услуги от чуждестранни лица би имало реално внасяне на ДДС при регистрация по чл.97а.
Гласувайте отговор 0 Оценявам този отговор 0 Не съм доволен от този отговор
Отговори
Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за Newsletter clubschetovodstvo.bg

за да получавате най-новата информация и анализи по темите, които Ви интересуват!