Имейл RSS Facebook
x Влез в clubschetovodstvo.bg

Влезте с помощта на социалната мрежа Login Facebook
Възстановяване на парола
Годишен финансов отчетДанъчно облагане и таксиДДСОтраслово счетоводствоСчетоводство

Отписан актив от САП и ДАП

Здравейте, как следва да се постъпи с актив, който е бил напълно амортизиран и отписан едновременно от САП и ДАП, а в момента актива се ползва от предприятието. Има ли възможност актива да се заведе отново за да отговаря на действителността?
Добавена в   ЗКПО

2 отговори


на 19 Юли. 2013
Щом е напълно амортизиран за данъчни цели, активът правилно е отписан от ДАП и не следва да се въвежда отново, независимо че се използва в дейността – чл. 60 ал. 1 ЗКПО.

Когато актив, който е амортизиран за счетоводни цели все още се използва в дейността на предприятието той не се отписва от САП и се счита, че се касае до грешна преценка относно полезния му срок на годност.

Ако, въпреки това, активът е отписан от САП това не означава, че той не е наличен и не съществува в имуществото на предприятието, а само че не се отчита за счетоводни цели. Отписването не води до грешна информация в ГФО, тъй като съгласно СС1 предприятията съставят нетен баланс, в който се посочва само нетната балансова стойност на активите, а в случая тя е нула.

При желание бихте могли да въведете отново актива в САП с отчетната му стойност и натрупаната амортизация, като тази операция ще се отрази единствено по оборотите и салдата на сметките, но няма да касае отчетите и корекции и оповестявания в тях няма да са необходими.
Гласувайте отговор 0 Оценявам този отговор 0 Не съм доволен от този отговор
Отговори
на 21 Юли. 2013
Благодаря за изчерпателния отговор. Успешен ден!
Гласувайте отговор 0 Оценявам този отговор 0 Не съм доволен от този отговор
Отговори
Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за Newsletter clubschetovodstvo.bg

за да получавате най-новата информация и анализи по темите, които Ви интересуват!

Нашите експерти

Счетоводството е наука и изкуство! Над 28 години обслужваме с традиция и стил - Счетоводство и одит; Данъци и данъчна защита; Обработка на заплати; Бизнес консултиране; Правни услуги; Административни услуги. Счетоводна къща Дал Сиат АД
Счетоводител; Специалист по трудови правоотношения Miglena Trifonova