Здравейте,
Разходите по чл.194 от КТ под формата на хранителни продукти и безалкохолни напитки предоставени на работниците в натура с какъв документ, освен с фактура трябва да се документират?
Трябва ли да има списък на работниците и служителите на които се предоставят хранителните продукти?
Разходите по чл.194 от КТ под формата на хранителни продукти и безалкохолни напитки предоставени на работниците в натура с какъв документ, освен с фактура трябва да се документират?
Трябва ли да има списък на работниците и служителите на които се предоставят хранителните продукти?
Добавена в
2 отговори
експерт Павел Йончев
отговори на въпрос
на 29 Апр. 2013
Разходите под формата на хранителни продукти и безалкохолни напитки предоставени на работниците в натура, са регламентирани в чл.294, т.1 от КТ т.е. такива свързани с осигуряването самостоятелно или съвместно с други органи и организации на организирано хранене съобразно рационалните норми и специфичните условия на труд.Специално изисквания към документирането няма. За документалната обоснованост/признаването на счетоводни разходи за данъчни цели/може да прочетете в чл. 10 от ЗКПО.
За да бъдат определени разходите като „социални разходи, предоставени в натура", то тази социална придобивка е необходимо да е достъпна за всички работници и служители и за лицата, наети по договор за управление и контрол. Когато социалната придобивка не е достъпна за всички посочени лица, разходите за нейното осигуряване не се считат за социални разходи и следва да се третират като непризнати за данъчни цели разходи по реда на чл.26, т. 1 от ЗКПО-§ 1, т.34 от ДР на ЗКПО.
За да бъдат определени разходите като „социални разходи, предоставени в натура", то тази социална придобивка е необходимо да е достъпна за всички работници и служители и за лицата, наети по договор за управление и контрол. Когато социалната придобивка не е достъпна за всички посочени лица, разходите за нейното осигуряване не се считат за социални разходи и следва да се третират като непризнати за данъчни цели разходи по реда на чл.26, т. 1 от ЗКПО-§ 1, т.34 от ДР на ЗКПО.
експерт Павел Йончев
отговори на въпрос
на 29 Апр. 2013
Според Емил Мирославов, директор на Дирекция “Трудово право, обществено осигуряване и условия на труд” в МТСП „чл. 294, т. 1 от КТ дава възможност на работодателите, т.е. по тяхно желание и преценка, да осигуряват организирано хранене съобразно рационалните норми и специфичните условия на труд, като елемент на социално-битовото и културното обслужване в предприятието. В тази връзка няма пречка да се дават и ваучери за храна. Правото за получаване на този вид социална придобивка се решава от общото събрание на работниците и служителите (чл. 293 на КТ).”
В горепосоченият случай за отчетност на предоставените на персонала ваучери се съставя списък.
В горепосоченият случай за отчетност на предоставените на персонала ваучери се съставя списък.