Фирмата ни е производител на хранителни продукти и има сертификат по НАССР. Спазени са изискванията, определени с технологичната документация и изискванията на Закона за храните. Стойността на продукцията, за която изтича срока на годност подлежи ли на данъчна регулация?
Общите принципи на HACCP са научно обоснован и систематичен подход, който определя специфични опасности и мерки за техния контрол, за да се осигури безопасността на храните. В конкретния случай , когато се касае за технологичен брак или изтичане на срок на годност, е изискването me да бъдат определени с нормативен акт или фирмени стандарти.
В счетоводните стандарти, принципът е да има разумна оценка. В стандартите за технологичен брак количеството, което обикновено се определя с относителна величина, трябва да е разумно определено. Съобразява се със средните количества в дадения отрасъл, с използване на съвременните технологии и обикновено се движи в рамките дo няколко процента. Признава се като разход действителното количество технологичен брак, определен в съответния стандарт,
Със стандарта се определя времето на годност на даден продукт. Този срок започва да тече от датата на произвеждане на продукта. За количеството и стойността на бракуваната стока поради изтичане на срока на годност няма норматив. Ограничението е количеството да е в обичайните за съответната дейност размери. А това са размери, които обичайно се явяват в рамките на предприятията от този отрасъл или дейност.
Според разпоредбите на ЗКПО не се признават за данъчни цели счетоводните разходи, произтичащи от лоша организация и управление. Това са:
а) липси на дълготрайни и краткотрайни активи;
б) липси и брак на материални запаси.
в) непреодолима сила;
г) технологичен брак или промяна на физико-химичните свойства, установени с нормативен акт или с фирмени стандарти, когато не е налице нормативен акт;
е) изтичане срока на годност съгласно нормативен акт или фирмени стандарти, когато не е налице нормативен акт, и са в обичайните за съответната дейност размери.
Повече информация тук: http://prakticheskikazusi.clubschetovodstvo.bg/
В счетоводните стандарти, принципът е да има разумна оценка. В стандартите за технологичен брак количеството, което обикновено се определя с относителна величина, трябва да е разумно определено. Съобразява се със средните количества в дадения отрасъл, с използване на съвременните технологии и обикновено се движи в рамките дo няколко процента. Признава се като разход действителното количество технологичен брак, определен в съответния стандарт,
Със стандарта се определя времето на годност на даден продукт. Този срок започва да тече от датата на произвеждане на продукта. За количеството и стойността на бракуваната стока поради изтичане на срока на годност няма норматив. Ограничението е количеството да е в обичайните за съответната дейност размери. А това са размери, които обичайно се явяват в рамките на предприятията от този отрасъл или дейност.
Според разпоредбите на ЗКПО не се признават за данъчни цели счетоводните разходи, произтичащи от лоша организация и управление. Това са:
а) липси на дълготрайни и краткотрайни активи;
б) липси и брак на материални запаси.
в) непреодолима сила;
г) технологичен брак или промяна на физико-химичните свойства, установени с нормативен акт или с фирмени стандарти, когато не е налице нормативен акт;
е) изтичане срока на годност съгласно нормативен акт или фирмени стандарти, когато не е налице нормативен акт, и са в обичайните за съответната дейност размери.
Повече информация тук: http://prakticheskikazusi.clubschetovodstvo.bg/
Свързани статии
Проследени новини
Абонамент за newsletter
Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за Newsletter clubschetovodstvo.bg
за да получавате най-новата информация и анализи по темите, които Ви интересуват!
Коментари
0 Коментари